Social Store helpt met non-food producten

“Als je geen geld hebt om eten te kopen heb je ook geen geld voor shampoo, tandpasta en andere persoonlijke hygiënemiddelen. Het is daarom goed dat de Social-Store kan voorzien. Je helpt er de mensen echt mee.”
Die ervaring heeft Wilma Bracke, die de Social Store in Ridderkerk in een halfjaar tijd heeft zien uitgroeien tot een steun in de rug voor ruim 200 huishoudens. Ze verzorgt op het uitgiftepunt met andere vrijwilligers de verdeling van de non food producten. Eén keer in de maand kunnen de ingeschreven klanten artikelen komen halen.

Aandacht
Om te grote drukte in een keer te voorkomen gebeurt dat in groepen, die verspreid zijn op de woensdag en vrijdag. “Wat we belangrijk vinden is dat er ook tijd is voor koffie en een praatje. Mensen die in deze situatie zitten hebben soms niet veel sociale contacten. Hier zijn ze onder gelijkgestemden. Door aandacht weet men ‘ik tel mee’ ” ervaart Bracke.

Langere overbrugging
Zij is begaan met de doelgroep. Achttien jaar was ze coördinator van het Uitgiftepunt van de Voedselbank in Ridderkerk. Nu ziet ze bij de Social Store veel mensen van toen terug.
“De Voedselbank was ooit bedoeld als tijdelijke overbrugging. Mensen werden geacht binnen drie jaar wel uit de problemen te zijn. Nu zie je dat het een grote groep niet lukt om uit de armoede te komen. En het kan iedereen overkomen. Er zijn Ridderkerkers bij die hun zaakjes op orde hadden, maar nu geen kant op kunnen” benadrukt Bracke.

Permanente steun
Omdat permanente steun nodig is, doet de Social Store een beroep op het Ridderkerkse bedrijfsleven. “We hebben al mooie giften gehad van de Rotary en enkele sponsors, maar er is meer nodig. We kunnen de producten met korting inkopen en daar moeten we wel het geld voor hebben” zegt Maarten de Keizer.

Ook de eind vorig jaar gestarte “Support een gezin”-actie loopt nog door. Met een bedrag van € 15 per maand is een gezin verzekerd van onder meer wasmiddel, doucheproducten, wc-papier en afwasmiddel. Voor meer informatie: www.social-store.nl. Bedrijven die willen sponsoren kunnen contact opnemen via: maarten.de.keizer@social-store.nl.